Chyba każdy z nas doskonale zna smak cienkiego, białego chlebka, jakim dzielimy się podczas wigilijnej kolacji. Opłatki od dawna stały się właśnie symbolem życzeń, nie tylko w kraju, w którym żyjemy, lecz również i wielu innych. Sam chleb ma w religii chrześcijańskiej bardzo duże znaczenie, gdyż oznacza pojednanie, przebaczenie i chęć wspólnego bycia.
Przed laty opłatki na święta były wypiekane wyłącznie przy kościołach i klasztorach, obecnie oplatki realizowana jest przez wyspecjalizowane firmy. Największe natężenie tej produkcji przypada na okres między wrześniem a grudniem, ponieważ to właśnie na Wigilię we wszystkich domach opłatki się pojawiają.
Wykonuje się je wyłącznie z dwóch głównych składników, to znaczy mąki oraz wody. Po ich dokładnym wymieszaniu powstałą masę wytłacza się na cieniutkie płaty, a potem wypala w gorącym piecu i tnie na nieduże kawałki. Niejednokrotnie przy prasowaniu stosuje się specjalne matryce, które wytłaczają świeckie i religijne motywy.
+Tekst Sponsorowany+